Dentist.ro iti recomanda:
Newsletter
Esti aici: Dentist > Articole stomatologie > Dentofobia > Frica, anxietate sau fobie dentara?

Frica, anxietate sau fobie dentara?

dentofobia, dentofobie, frica de dentist
Dentist.ro | 17.12.2009Se intampla de multe ori sa folosim termenii „frica de dentist”, „anxietate dentara” si „fobie dentara” ca avand acelasi inteles. Dar acesti termeni sunt diferiti. Iar pentru a-ti intelege cu adevarat problema, iti prezentam mai jos particularitatile fiecareia si diferentele dintr ele:

Frica de dentist


Este o reactie la un pericol cunoscut si se manifesta atunci cand persoana se confrunta cu stimulul amenintator. Reactia se poate numi si „lupta sau fugi”. In momentul in care aceasta reactie este din ce in ce mai puternica, devine fobie.

Fobia dentara


Aceasta are la baza frica, mai puternica si irationala. Reactia este data de gand, imagine, amintire a acelei situatii, de exemplu. Astfel se poate ajunge la un raspuns anxios imediat, care poate lua forma unui atac de panica. De aici refuzul total al persoanei care intra in contact cu medicul dentist.

Cauzele dentofobiei pot fi experiente neplacute anterioare cu dentisti sau in familie sau povesti auzite de la diverse persoane in legatura cu tratamentele dentare.

Consecintele acesteia asupra vietii sociale a pacientului sunt majore, aparand depresia, stresul maxim, frica de aspectul dintilor si imposibilitatea de a se integra.

Anxietatea dentara


Este o reactie la un pericol necunoscut cand individul anticipeaza ce este mai rau din partea procedurilor stomatologice simple. Anxietatea este o problema obisnuita si foarte multa lume este incercata de acest sentiment in special atunci cand se afla fata in fata cu o experienta noua, necunoscuta.

Cauzele aparitiei ei ne arata si tipurile de anxietate. Cea exogena apare din cauza unui act medical traumatizant din copilarie si se manifesta prin tremur, umezeala palmelor si a mainilor, ritm cardiac rapid si stomac dureros. Pe de alta parte, anxietatea endogena apare in urma unor experiente infricosatoare din adolescenta sau ca adult si se manifesta printr-o respiratie dificila si nervozitate.

Diferenta majora dintre anxietate si fobie este aceea ca majoritatea persoanelor pot trai cu anxietatea aceasta simtindu-se doar nelinistite sau stanjenite, exagerand cu teama. Insa cei cu fobie dentara simt o frica intensa iar controlul stomatologic devine o experienta traumatizanta. Acestia sunt cei care suporta orice numai sa nu mearga la dentist.
Citeste alte articole despre: dentofobia , dentofobie , frica de dentist
Dentist.ro iti recomanda urmatoarele articole din stomatologie
Dentofobia este teama de aplicare a unui tratament dentar, care prin extensie este si frica de dentist. Dentofobia ...
Cui i-e frica de stomatolog?Multi oameni inca se tem de mersul la stomatolog in ciuda faptului ca tehnicile dentare au ...
Un grup de cercetatori din Statele Unite a dezvoltat un aparat care poate trata dentofobia. Dispozitivul a fost special ...
Un sondaj recent realizat in Marea Britanie ne demonstreaza, inca o data, ca oamenilor le este foarte frica de ...
Spune-ti parerea!
Nume *
E-mail *
(nu va fi afisat pe site)
Website
Mesaj *
Doresc sa primesc noutati de la Dentist.ro!
Anti SPAM*
Ce spun altii:
Echipa Dentist.ro nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru parerile exprimate in rubrica "Comentarii articole".