Dentist.ro iti recomanda:
Newsletter
Esti aici: Dentist > Articole stomatologie > Legislatie stomatologie > Legislatia privind functionarea cabinetelor de ...

Legislatia privind functionarea cabinetelor de medicina dentara

cabinete stomatologice, functionarea cabinetelor stomatologice
Dentist.ro | 02.03.2009Norma din 31/07/2007 privind structura si  functionarea cabinetelor medicale si de medicina dentara, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 575 din 22/08/2007

Art. 1. - In vederea functionarii, cabinetele medicale si de medicina dentara, infiintate si organizate in conditiile legii, trebuie sa obtina autorizatia sanitara de functionare.

Art. 2. - Autorizatia sanitara de functionare a cabinetelor medicale si de medicina dentara se elibereaza de catre autoritatile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in baza declaratiei pe propria raspundere a reprezentantului legal al cabinetului, referitoare la asigurarea conformarii la prezentele norme privind structura functionala, normele de igiena si sanatate publica, si se vizeaza anual.

Art. 3. - Pentru cabinetele medicale si de medicina dentara infiintate de medici si medici dentisti, organizate in cabinete medicale grupate, asociate, societati civile medicale, societati comerciale cu obiect unic de activitate si avand puncte de lucru aflate in locatii diferite se elibereaza cate o autorizatie sanitara de functionare separata pentru fiecare punct de lucru (cabinet medical si de medicina dentara).

Art. 4. - Autorizatia sanitara de functionare se elibereaza la cererea reprezentantului legal al cabinetului medical si de medicina dentara.

Art. 5. - Inspectia sanitara de stat judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, verifica periodic respectarea conditiilor igienico-sanitare si a structurii spatiilor functionale prevazute, in functie de profilul de activitate.

Art. 6. - (1) Din punctul de vedere al structurii spatiilor cu destinatia de cabinete medicale si de medicina dentara si al circuitelor functionale, autorizatiile sanitare de functionare, eliberate in baza unor reglementari anterioare pentru cabinete medicale si de medicina dentara care isi desfasoara activitatea la data prezentului ordin in spatiile respective, isi mentin valabilitatea cu respectarea prevederilor prezentelor norme.
             (2) Spatiile destinate activitatii cabinetelor medicale si de medicina dentara pot suferi modificari structurale, de circuite si acces la utilitati, in vederea asigurarii unei cat mai bune adaptari functionale, cu respectarea prevederilor legale privind siguranta in constructii si in masura posibilitatilor tehnico-constructive oferite de spatiu. Autoritatile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, consiliaza reprezentantii legali ai cabinetelor privind circuitele functionale si avizeaza proiectele de modificari.
            (3) Cabinetul medical va avea în componenta minima sala de asteptare, grup sanitar, sala
de tratamente, cabinet de consultatii propriu-zis si spatii de depozitare.
a) Sala de asteptare se va amenaja astfel incat fiecare loc de sedere sa beneficieze de o
suprafata minima de 1/1,5 m2/persoana, in cazul cabinetelor pentru adulti, si 1,5/2 m2/persoana, in cazul cabinetelor pentru copii (inclusiv persoana insotitoare).
b) Cabinetul de consultatii propriu-zis va avea o suprafata minima de 9 m2 si acces la o chiuveta racordata la apa curenta, calda si rece.
c) Sala de tratamente, cu o suprafata minima de 9 m2, va fi special amenajata si dotata cu o chiuveta racordata la apa curenta rece si calda.
           (4) Cabinetul de medicina dentara va avea in componenta minima sala de asteptare, grup sanitar, spatii de depozitare si cabinet de medicina dentara propriu-zis, in care se desfasoara activitatile de diagnostic clinic si terapeutice; pentru sala de asteptare se aplica
prevederile art. 6 alin. (3) lit. a).
a) Cabinetul de medicina dentara propriu-zis poate fi organizat dupa cum urmeaza:
1. in sistem inchis - unitul dentar este amplasat intr-o incapere inchisa;
2. in sistem semideschis - se amplaseaza unul sau mai multe unituri separate de cate un perete sau paravan;
3. in sistem deschis - unit-urile se amplaseaza intr-o incapere, fara a fi separate.
b) Cabinetul de medicina dentara propriu-zis, indiferent de sistemul in care functioneaza (inchis, semideschis sau deschis), va avea alocat pentru fiecare unit de lucru un spatiu de minimum 9 m2.
c) Spatiul in care este amplasat un unit dentar va fi prevazut cu chiuveta cu apa curenta,
rece si calda.
            (5) 1. Pavimentele, peretii, tavanele si suprafetele de lucru din incaperile in care se desfasoara activitati medicale si de medicina dentara vor fi:
a) lavabile;
b) rezistente la dezinfectante;
c) rezistente la decontaminari radioactive (dupa caz);
d) rezistene la actiunea acizilor (in sali de tratamente, dupa caz);
e) negeneratoare de fibre sau particule care pot ramane suspendate in aer;
f) fara asperitati care sa retina praful.
2. Este interzisa amenajarea de tavane false casetate din materiale microporoase si cu
asperitati.
3. Se interzice mochetarea pardoselilor.
          (6) In cazul cabinetelor medicale cu 3 sau mai multi medici, care furnizeaza servicii de medicina preventiva in bolile transmisibile, in conditiile in care spatiul permite, se poate organiza un cabinet pentru vaccinari, altul decat sala de tratamente.
          (7) In cabinetele în care se efectueaza interventii chirurgicale ce necesita spitalizare de zi/de o zi va fi amenajata o incapere special destinata pentru recuperarea postoperatorie, dotata cu paturi, asigurandu-se o suprafata minima de 7 m2/pat.
          (8) Pentru personalul sanitar din cabinetele medicale si de medicina dentara va fi asigurat un spatiu cu destinatie de vestiar; numarul vestiarelor si desemnarea spatiului destinat acestora vor fi in functie de numarul personalului care desfasoara activitate concomitenta.
         (9) Incaperile cu profil administrativ vor fi separate de cele in care se desfasoara activitati medicale.
         (10) In conditiile respectarii art. 6 alin. (2), cabinetul medical si de medicina dentara va avea un grup sanitar pentru pacienti, cu acces din sala de aseptare, separat de cel destinat personalului sanitar.
         (11) In cabinetele medicale cu profil radiologic sau de medicina dentara in care se instaleaza aparate de radiologie dentara sunt obligatorii solicitarea si obtinerea de avize speciale, de amplasare si functionare, din partea autoritatilor responsabile cu controlul activitatilor ce folosesc radiatii nucleare. In aceste cabinete medicale se vor respecta normele de radioprotectie si control individual al expunerii prevazute de legislatia in
vigoare.

Art. 10. - Urmatoarele norme igienico-sanitare sunt obligatorii pentru cabinetele medicale si de medicina dentara, indiferent a) asigurarea cu apa potabila;
b) racordarea la reteaua de canalizare a localitatii, astfel incat apele uzate sa nu produca poluarea apei, aerului si solului.
c) deseurile rezultate în urma activitatilor medicale vor fi colectate, depozitate, evacuate si neutralizate conform prevederilor legale în vigoare;
d) asigurarea unui microclimat corespunzator;
e) asigurarea iluminarii naturale si artificiale necesare desfasurarii in conditii optime a activitatii medicale si de medicina dentara;
f) asigurarea limitarii zgomotului sub normele admise si sau asigurarea protectiei antifonice eficiente in interiorul si in afara cabinetelor;
g) asigurarea cu materiale pentru efectuarea curateniei;
h) asigurarea cu dezinfectante, antiseptice si decontaminante autorizate/inregistrate de Comisia Nationala pentru Produse Biocide. Folosirea acestora se va face in functie de instructiunile de utilizare, la concentratiile si timpii de utilizare specificati de producator;
 i) asigurarea de echipament de protectie specific pentru intregul personal, in conformitate cu legislatia in vigoare;
j) asigurarea instruirii permanente a personalului medicosanitar privind precautiile universale.
Dentist.ro iti recomanda urmatoarele articole din stomatologie
Colegiul Medicilor Dentisti Bucuresti organizeaza in ziua de 20 noiembrie 2009 la Spitalul Militar simpozionul cu tema ...
Stimata doamnna/ Stimate domnule,Vom fi foarte bucurosi sa va intalnim -pentru prima data- impreuna cu copilul ...
Toate sondajele arata ca, din pacate, oamenii nu merg la dentist suficient de des. Motivele sunt multiple si au fost de ...
Reactiile alergice sunt manifestari sensibile la substante specifice, numite alergeni. Acestia intra in contact cu ...
Spune-ti parerea!
Nume *
E-mail *
(nu va fi afisat pe site)
Website
Mesaj *
Doresc sa primesc noutati de la Dentist.ro!
Anti SPAM*
Ce spun altii:
Easily, the article is actually the best topic on this registry related issue. I fit in with your conclusions and will eagerly look forward to your next updates. Just saying thanks will not just be sufficient, for the fantasti c lucidity in your writing. I will instantly grab your rss feed to stay informed of any updates.
de la steak & seafood (03-05-2016 13:01)
I am always searching online for articles that can help me. There is obviously a lot to know about this. I think you made some good points in Features also. Keep working, great job!
de la Mediterranean food Montreal (02-05-2016 14:55)
his is my first time i visit here. I found so many entertaining stuff in your blog, especially its discussion. From the tons of comments on your articles, I guess I am not the only one having all the leisure here! Keep up the excellent work.
de la esr wheels (30-04-2016 09:07)
Great post! I am actually getting ready to across this information, is very helpful my friend. Also great blog here with all of the valuable information you have. Keep up the good work you are doing here.
de la BBC Dance Mat Typing (23-04-2016 08:29)
nike mercurial michael kors handbags michael kors outlet longchamp handbags cheap jordans oakley sunglasses ray ban sunglasses birkenstock sandals asics,asics israel,asics shoes,asics running shoes,asics israel,asics gel,asics running,asics gel nimbus,asics gel kayano lebron james shoes kobe shoes adidas trainers herve leger dresses louis vuitton bags cheap ralph lauren polo michael kors uk michael kors outlet tiffany outlet michael kors outlet online air max 2015 lebron shoes true religion jeans nike air force 1 air force 1 shoes christian louboutin outlet prada outlet louis vuitton bags pandora jewelry michael kors factory outlet discount michael kors handbags tiffany jewellery michael kors outlet store true religion outlet mbt shoes michael kors outlet michael kors outlet michael kors canada michael kors factory store camisetas futbol baratas calvin klein underwear fitflop sale michael kors outlet cheap michael kors handbags cheap nfl jerseys true religion jeans outlet ralph lauren,polo ralph lauren,ralph lauren outlet,ralph lauren italia,ralph lauren sito ufficiale cheap jordans michael kors outlet toms outlet true religion jeans toms outlet store prada shoes swarovski crystal hermes birkin bag ray ban outlet louis vuitton outlet store michael kors factory outlet air jordan shoes michael kors handbags nike roshe run prada outlet michael kors wallet pandora jewelry louis vuitton bags timberland boots swarovski outlet true religion outlet swarovski outlet coach outlet swarovski crystal longchamp outlet online michael kors outlet online louis vuitton handbags thomas sabo uk cheap oakley sunglasses lebron shoes cheap jordan shoes lacoste shirts michael kors handbags true religion jeans michael kors outlet beats by dre ray-ban sunglasses adidas wings shoes michael kors online cheap nfl jersey swarovski crystal ralph lauren pas cher iphone cases michael kors handbags sale christian louboutin shoes true religion canada lacoste pas cher mcm backpack lebron james shoes hermes outlet longchamp solde herve leger outlet louis vuitton outlet hermes outlet mulberry outlet kobe bryants shoes michael kors outlet mlb jerseys basketball shoes nike air max 90 michael kors online outlet thomas sabo outlet cheap nhl jerseys true religion jeans prada sneakers michael kors clearance timberland shoes michael kors outlet online louis vuitton outlet michael kors handbags clearance beats by dre rolex watches for sale adidas wings toms outlet nfl jersey wholesale coach outlet store michael kors outlet basketball shoes,basketball sneakers,lebron james shoes,sports shoes,kobe bryant shoes,kobe sneakers,nike basketball shoes,running shoes,mens sport shoes,nike shoes michael kors handbags clearance louis vuitton outlet ray ban sunglasses nike roshe nike air max michael kors outlet nfl jerseys christian louboutin online coach outlet online michael kors outlet online nike air force 1 links of london jewellery michael kors bags michael kors handbags wholesale mulberry outlet pandora outlet adidas outlet store michael kors handbags outlet calvin klein outlet christian louboutin outlet hermes belt for sale michael kors outlet online nike air huarache nike air max michael kors outlet sale rolex watches reebok outlet store reebok trainers hermes birkin beats by dr dre mulberry outlet store cheap football shirts nike air max 90 christian louboutin uk nike tn pas cher ray ban sunglasses michael kors outlet clearance swarovski outlet longchamp outlet futbol baratas michael kors sale juicy couture tracksuit mcm outlet nike huarache prada outlet online nike air huarache toms shoes soccer jerseys ralph lauren shirts nike huarache cheap nfl jerseys louis vuitton handbags outlet michael kors handbags timberland boots michael kors uk cheap snapbacks kobe bryant shoes christian louboutin shoes nhl jerseys cheap ray ban sunglasses air max 90 mlb jerseys louis vuitton handbags outlet snapbacks wholesale ralph lauren outlet jordan pas cher nike air max 90 true religion outlet louis vuitton handbags cheap jordans michael kors outlet links of london mbt shoes outlet nba jerseys louis vuitton handbags louis vuitton outlet store longchamp pliage chaussure louboutin longchamp pas cher soccer jerseys wholesale hermes outlet store coach outlet online prada handbags cheap mlb jerseys michael kors handbags michael kors outlet jordan shoes louis vuitton handbags fitflop clearance michael kors wallet sale pandora outlet louboutin pas cher air jordan shoes for sale christian louboutin outlet michael kors outlet kobe shoes longchamp handbags rolex uk louis vuitton pas cher tiffany and co cheap soccer jerseys longchamp pliage michael kors outlet ray ban sunglasses beats headphones michael kors outlet online ray ban sunglasses coach outlet cheap jordan shoes michael kors uk outlet cheap nba jerseys jordan shoes rolex watches hermes belt hermes bags polo shirts football shirts mulberry uk swarovski jewelry tiffany outlet ralph lauren michael kors outlet online michael kors outlet store cheap mlb jerseys soccer jerseys burberry outlet online coach outlet canada nike blazer pas cher nfl jerseys wholesale michael kors handbags true religion jeans michael kors factory outlet michael kors wholesale jordan shoes 2015 lacoste polo shirts mont blanc pens michael kors handbags swarovski crystal juicy couture outlet adidas outlet louis vuitton outlet online ray-ban sunglasses asics louis vuitton outlet michael kors outlet
de la 20160409zhenhong (09-04-2016 09:15)
I definitely enjoying every little bit of it. It is a great website and nice share. I want to thank you. Good job! You guys do a great blog, and have some great contents. Keep up the good work.
de la insurance agent quad cities (08-04-2016 13:20)
Amazing! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different subject but it has pretty much the same page layout and design. Superb choice of colors!
de la Jasa Backlink Bergaransi (31-03-2016 17:45)
I am quite pleased with this site. There were some concepts by the author which were essential. I have stored your blog. Thanks for the useful period.
de la plak bh (08-03-2016 18:35)
Cara menggugurkan kandungan dengan obat penggugur kandungan ini telah memberi tingkat keberhasilan 100% . Bila Anda tinggal di negara yang tidak menyediakan akses pelayanan obat aborsi yang aman dan anda ingin menggugurkan kandungan dengan obat penggugur janin, Anda bisa memesanya ditempat kami secara online. Kami menjual obat penggugur janin, obat penggugur kandungan, obat aborsi secara online untuk membantu anda dalam hal aborsi sendiri.
de la uyab (08-03-2016 17:45)
Solusi bagi kaum perempuan yang belum siap untuk menerima keterunan ? Jika demikian anda berada di tempat yang tepat karena kami akan memberikan solusi Cara menggugurkan kandungan yang benar untuk anda dengan usia kandungan 1, 2, 3, 4, 5, 6 bulan Beli obat penggugur kandungan daerah purwokerto Klinik Aborsi Jakarta // Klinik Aborsi Aman // Tempat Klinik Aborsi
de la uyab (26-02-2016 15:54)
Echipa Dentist.ro nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru parerile exprimate in rubrica "Comentarii articole".