Dentist.ro iti recomanda:
Newsletter
Esti aici: Dentist > Blog > Curiozitati > Sfanta Apollonia, ocrotitoarea stomatologiei

Sfanta Apollonia, ocrotitoarea stomatologiei

Sfanta Apollonia, ocrotitoarea stomatologiei
Dentist.ro | 12.10.2010
 Cu toate ca nu se poate trasa o linie intre teologie si stiintele medicale, in trecut a existat o relatie intre cele doua. Andrew White (in 1898) constata ca relatia dintre cele doua domenii nu a fost una amicala. Unele persoane considerau ca nu este moral din punct de vedere religios sa caute remedii pentru diferite afectiuni prin alte metode cat prin cele spirituale, iar ateistii considerau ca orice problema medicala se rezolva cu ajutorul medicinei. Asocierea dintre fizicieni si ateism a dus la nasterea unui proverb: “acolo unde exista trei fizicieni sunt si doi ateisti”.


Alternativele religioase la medicina au determinat aparitia a mai multor sfinti care "vindeca" boli specifice: Sfantul Remy te scapa de febra, Sfantul Gall vindeca tumorile, Sfantul Valentin vindeca epilepsia, Sfantul Christopher vindeca bolile de gat si lista continua.

In ciuda aparitiei tuturor parerilor despre capacitatea sfintilor de a vindeca diverse afectiuni, apare intrebarea: Ce anume a determinat numirea Sfintei Apollonia ca vindecatoarea durerilor de dinti?
Asa cum s-a dovedit, ocrotitoarea celor care sufereau de dureri de dinti a avut parte de o experienta semnificativa de unde a primit si aceasta calitatea.
Cu mult timp inainte nu exista profesia de medic dentist, iar oamenii care sufereau de afectiuni dentare o invocau pe Sfanta Apollonia, ocrotitoarea stomatologiei, pentru eliberarea durerii si vindecarea afectiunii dentare.

Sfanta Apollonia a fost una din grupul de martire virgine  care a suferit in Alexandria, Egipt, in timpul unei revolte locale impotriva crestinilor din timpul persecutiilor lui Decius, imparat roman intre 249 si 251.

Conform legendei, Apollonia a fost torturata prin extragerea violenta  si sfaramarea dintilor sai. De aceea, este cunoscuta ca fiind ocrotitoarea stomatologiei si a celor care sufereau de dureri de dinti sau de alte probleme dentare. Pictorul francez Jehan Fouquet a pictat scena torturii Sfintei Apollonia in Martiriul Sf. Apollonia.
Prima referinta in literatura de stomatologie,despre Sfanta Apollonia a parut in 1900, prezentata de Dr. C.N.Pierce in revista Istoria Chiururgiei Stomatologice "History of Dental Surgery". Apoi, in iulie 1913 apare un articol despre Sfanta Apollonia intr-un numar din revista "Dental Brief".Bisericile ortodoxe din est si cele catolice  o cinstesc pe Sfanta Apollonia in 9 februarie. Este reprezentata in picturi tinand in mana un cleste cu un dinte. In Europa s-au ridicat biserici in cinstea ei. La Roma, acum disparuta, a fost o biserica dedicata ei, langa Basilica “Sfanta Maria”, in Transtevere. Astazi, o parte din maxilarul Sfintei Apollonia se afla in biserica Sainte Anne de Beaupre din Quebec.


fauchard.org
wikipedia.org

Spune-ti parerea!
Nume *
E-mail *
(nu va fi afisat pe site)
Website
Mesaj *
Doresc sa primesc noutati de la Dentist.ro!
Anti SPAM*
Ce spun altii:
de la JaneMaree (23-04-2019 09:25)
de la SueMaree (23-04-2019 08:12)
Echipa Dentist.ro nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru parerile exprimate in rubrica "Comentarii articole".